Geotermikus energia

Geotermikus energia

A geotermikus energia a Föld kőzetlemezeinek természetes mozgásából származó energia.
 
A geotermikus - kifejezés görög eredetű, jelentése: földi hő. A geotermikus energia a napenergiához hasonlóan korlátlan, el nem fogyó, de azzal ellentétben nem szakaszosan érkezo, hanem folytonos, viszonylag olcsón kitermelheto és a levegot nem szennyezi.
 
A legáltalánosabban alkalmazott rendszerekben a termálkútból feltöro vizet gáztalanítják, ülepítik és sótartalmát részben eltávolítják, majd a felhasználás helyére szivattyúzzák, a lehult vizet pedig valamilyen vízáramba, vízgyujtobe elvezetik.
 
Ezek a rendszerek egyszeruek, megbízhatóan muködnek, kis beruházási költséggel létesíthetok és olcsón üzemeltethetok, problémájuk azonban, hogy - ha nincs vízutánpótlásuk - a rétegenergia csökkenése következtében idovel kevesebb vizet adnak.

A Kárpát-medence, de különösen Magyarország területe alatt a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért hazánk geotermikus adottságai igen kedvezőek. A Föld belsejéből kifelé irányuló hőáram átlagos értéke 90-100 mW/m2, ami mintegy kétszerese a kontinentális átlagnak.
 
A hőszivattyú igen alkalmas szerkezet házaink, lakásaink fűtésére, ráadásul egyre jobban megéri üzemeltetni ezeket. A hőszivattyú alapvetően úgy működik, mint egy hűtőszekrény, csak ellenkező hasznosítással. A hűtőszekrény elvonja a hőt az élelmiszerektől. Ezt aztán a készülék hátoldalán lévő bordákon keresztül leadja a helyiségnek. A geotermikus energia az egyik legfontosabb alternatív energia forrás.
Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.