Napenergiával működő szélkerék

Napenergiával működő szélkerék

Napenergiával működő szélkerék
Lehetséges lenne, hogy a szélerőműveket ne a szél, hanem a nap ereje táplálja? Dubaiban talán igen. A Rebar Csoport Land Art Generator Initiative versenyre készült pályaműve a villamos energia termelése mellett szélorgonaként is funkcionál, mivel belsejében orgonasípokat helyeztek el.

Ras Al Khor vadrezervátum Dubai közelébenA Land Art Generator kezdeményezés lényege hogy olyan művészi, egyben megújuló energia erőművek jöjjenek létre, melyek a természet károsítása nélkül harmonikusan illeszkednek környezetükbe. A Rebar csoport által készített esztétikus nap-szélerőművek koncepcióját a tervezett Dubai telepítés közvetlen közelében található, Ras al Khor vadrezervátumban élő fekete kárókatona (madár) alakja ihlette.

A furcsa formájú tornyokat Dél felé tájolják, ebben az irányban hasasodnak ki, hogy a napsugarak minél meredekebb szögben érkezhessenek a felületükre. Működésük alapja a kétrétegű hajlított falazás, üreges belsővel. Az ötlet a kéményhatáson alapul, melynek lényege, hogy a dupla falú szerkezetben felmelegedő levegő akár a kéményekben, csak felfelé tud távozni, ekkor pedig meghajtja a szerkezet tetején található turbinát. A hideg levegő utánpótlása pedig a homorú, árnyékos oldalon, a szerkezet alján elhelyezett nyílásokon keresztül valósulna meg.

A látogatói élményről a kimeneti oldalon elhelyezett 3 orgonasíp gondoskodik, amelynek hangszínén az emberek kedvükre változtathatnak a szerkezet lábánál elhelyezett karok segítségével.
Hatástanulmány nem készült a zene környezetre gyakorolt esetleges káros hatásairól, de az elképzelés mindenképpen alkalmas annak bemutatására, hogy egy kreatív ötletet miként lehet a megújuló energiával összehozni a fenntarthatóság jegyében.

A kéményhatást kihasználó megoldások előnyösek lehetnek a kevés széllel, ellenben sok napsütéssel megáldott területek számára, mivel a napelemes rendszereknél olcsóbb a kialakításuk. Hazánk is azok közé a területek közé tartozik, ahol az alföldeken viszonylag sokat süt a nap, viszont stabil szél nemigen fúj, így a fenti megoldáshoz hasonló ötleteteknek nálunk is lenne létjogosultsága.


Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.