Alternatív energia - energia alternatívák - Megújuló energia: Németország nagyon komolyan veszi

Megújuló energia: Németország nagyon komolyan veszi

Megújuló energia: Németország nagyon komolyan veszi

Németország jelentős mértékben képes lehet túlteljesíteni az EU által a megújítható energiaforrások 2020-as részarányára kitűzött irányelveket - vélik a német szövetségi megújítható energia szervezet (Bundesverband Erneuerbare Energie, BEE) szakértői.

A BEE által összeállított "Roadmap" alapján az EU által kitűzött 18 százalékos részarány helyett Németország a jelenlegi közel 10 százalékról akár 28 százalékra is növelheti a megújítható energiaforrások részarányát teljes energiafelhasználásában, ami évi 290 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás kiváltásához, és 50 milliárd euró olaj- és üzemanyag-beszerzési költség megtakarításához lenne elegendő.

A részarány növelése feltételezi a politikai keretfeltételek megteremtését: a szervezet véleménye szerint egyebek között a közlekedésben az elektromos autók támogatása mellett újra kellene gondolni a bio-üzemanyagok támogatási rendszerét is. A BEE elnöke, Dietmar Schütz kijelentette: "Amennyiben a politika megfelelően jár el, nemcsak öt évvel korábban teljesíthetjük az EU irányelveit, hanem egyúttal növeljük hozzájárulásunkat a globális klímavédelemhez, és növeljük gazdaságunk teljesítményét is."

A Roadmap nagyra törő, de realista útiterv a megújítható energiaforrások kiaknázásának növelése felé Németország számára. A dokumentum rámutat egyúttal a jelenleg folytatott politika hiányosságaira is, és megoldásokat kínál hozzá.

A szervezet által kitűzött célok szektoronként: az áramtermelésben az öko-energia részarányát a 2009. évi 16 százalékról 2020-ig 47 százalékra, a fűtés/hűtés területén 8 százalékról 25,1 százalékra, a közlekedésben pedig 6 százalékról 18,8 százalékra kell emelni. Az áramtermelésben meg kell őrizni a mostani termelési feltételeket. Itt mindössze az engedélyezési folyamat igényelne némi finomítást. A fűtési ágazatban viszont komoly módosításokra van még szükség. Magasabb energiatakarékossági követelményeket kell például megszabni a régi építésű lakásokra, és a fűtési rendszerekhez kedvezőbb, kiszámíthatóbb beruházási feltételeket kell kialakítani.

A megújítható energiaforrásokra az EU által lefektetett irányelvek 2020-as teljesítése érdekében a 27 tagországnak 2010 június 30-ig nemzeti megújítható energiaforrás akciótervet kell benyújtania Brüsszelnek. A BEE által kidolgozott "Roadmap" a parlamenti és kormányzati döntéshozóknak kíván támogatást nyújtani a megújítható energiaforrások gyors fejlesztéséhez szükséges keretfeltételek megteremtéséhez.

Forrás: MTIstyle="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="ca-pub-0247853432262782"
data-ad-slot="2778301780">

Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.