A repülés jövője

A repülés jövője

A légi közlekedés fosszilis üzemanyag felhasználásunk jelentős részéért felelős. A több százezer tagot számláló globális repülőgépflotta jelentős környezeti terhelést ró a Földre. A mérnökök ezért folyamatosan azon fáradoznak, hogy olyan repülőgépeket fejlesszenek ki, amelyek kevesebb üzemanyagot használnak fel és hatékonyabban égetik el azt. Az eddigi munka gyümölcse számos új technológiai fejlesztés, ami hozzájárulhat a légiszállítás fenntarthatóvá tételéhez.

Josh Zepps az energyNOW! tudósítója nemrég betekintést nyerhetett a repülési ipar erőfeszítéseibe, ahol számos érdekes információhoz jutott és megismerkedhetett a repülőgéptervezés legújabb vívmányaival, amelyek zöldebbé tehetik a légiközlekedést.

A NASA Langley Kutatóközpontja olyan fejlesztésnek ad otthont, melyek az energiahatékonyság fokozására irányulnak, a repülőgépek súlyának és légellenállásának a csökkentésével, valamint a hajtóművek fejlesztésével. A végső cél egy zéró karbonemissziós kereskedelmi légijármű kifejlesztése.

Josh Zepps-nek Fay Collier a NASA Környezetbarát Repülésért felelős részlegének vezetője nyilatkozott. Elmondása szerint a közeljövőben a repülőgépek karcsúbbá válhatnak a gyártás során használt fémek műanyagra cserélésével. A hosszú idő óta fejlesztés alatt lévő Boeing 787 Dreamliner lesz az első olyan repülőgép a repülés őskora óta, amelyet nem pusztán fémből készítettek.

A gép 80%-ban szénszálas műanyagból áll majd, de a Langley már a következő generációs szénszálas kompozit anyagot is gőzerővel fejleszti, ami 10%-kal könnyebb, mint a jelenleg a piacon elérhető legfejlettebb kompozitok, és 25-30%-kal könnyebbek, mint az alumínium. Az új anyag neve PRSEUS, amely majdnem olyan vékony és formálható, mint egy darab ruha, de exponenciálisan erősebb a vázszerkezetes kialakításnak köszönhetően. A PRSEUS felhasználásával már egy kísérleti repülőgépet is megalkottak X-48B kódnév alatt, ami sokkal könnyebb és áramvonalasabb hagyományos társainál.

A NASA nem éri be annyival, hogy könnyebbé tegye repülőgépeit, ez egyértelmű. Nagy erőket vetnek be a bioüzemanyagok hatásfokának javítására is. A clevelandi Zöld Laboratóriumban kifejezetten a bioüzemanyagok olajtartalmának fokozásán dolgoznak. Véleményük szerint azonban szükség lesz a környezetbarát üzemanyagok termelésének felfuttatására is, hogy képesek lehessünk ellátni a kereskedelmi légi közlekedés mértéktelen szomját, amely 2011-ben 39 milliárd dolláros kiadást jelenthet.

Az amerikai Szövetségi Légiügyi Hivatal a közeljövőben kívánja bevezetni új generációs radarirányítási rendszerét, amely további hatékonyságjavulást jelent a levegőben eltöltött idő csökkentésével és pontosabb útvonalak megtervezésével. Ezzel több mint 1.4 milliárd gallon üzemanyagot tudnának megspórolni megszabadítva 14 millió tonna káros szén-dioxid kibocsátásától 2018-ig.

A fentebb felsorolt fejlesztések mindegyike már a végső tesztelés fázisában tart, így pár éven belül számos láthatatlan és szabad szemmel is érzékelhető újítás jelenhet meg a kereskedelmi légi közlekedésben.

Forrás:energiaparkett.hu
Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.