A fotovillamos napkollektoros rendszer

A mai napkollektoroknál már léteznek sokkal jobb hatásfokú rendszerek is ilyen a : fotovillamos napkollektoros rendszer.

A foto villamos effektuson alapuló eljárásokkal a Nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakíthatjuk. Az első, szilícium alapanyagú félvezető napelem 1953-ban készült, hatásfoka 6% körüli volt. A napelemek fejlődése azóta töretlen, igen komoly erőfeszítések történnek a hatásfok növelésére és a gyártási költségek csökkentésére. Ennek az az elsődleges oka, hogy a villamos energia előnyös, mivel bármely más energiaformába átalakítható.

Ez azt jelenti, hogy a napenergiából előállított villamos energiával elvileg bármilyen (villamos) energia fogyasztó működtethető, a felhasználás igen széles körű lehet. Bizonyosra vehető, hogy a foto villamos rendszerek, akár mint autonóm áramforrások, akár mint csatolt (integrált) rendszerek, a jövőben dinamikusan terjedni fognak.

A fotovillamos rendszerek előnye, hogy igen rugalmasak a teljesítményigények kielégítését illetően. Ma egyre gyakoribb az ipari méretű kiépítés. A villamos hálózatra (is) termelő fotovillamos rendszerek két kategóriája alakult ki:
- helyi energiaellátó, decentralizált rendszerek 1 kWp . 1 MWp teljesítménnyel, interaktív hálózati kapcsolattal,
- erőművek, centralizált rendszerek 100 kWp feletti beépített csúcsteljesítménnyel.
Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.