üzemanyag

Rákkeltő a biodízel ?

Rákkeltő a biodízel ?

Tízszer rákkeltőbb a biodízel, mint a hagyományos gázolaj - tette közé a Volvo. A svéd autógyártó szerint ezért semmiképp sem nevezhetõ a jövő üzemanyagának a hazánkban is ismertté vált biodízel.


A repülés jövője

A repülés jövője

A légi közlekedés fosszilis üzemanyag felhasználásunk jelentős részéért felelős. A több százezer tagot számláló globális repülőgépflotta jelentős környezeti terhelést ró a Földre. A mérnökök ezért folyamatosan azon fáradoznak, hogy olyan repülőgépeket fejlesszenek ki, amelyek kevesebb üzemanyagot használnak fel és hatékonyabban égetik el azt. Az eddigi munka gyümölcse számos új technológiai fejlesztés, ami hozzájárulhat a légiszállítás fenntarthatóvá tételéhez.


Itthon is népszerűek a bioüzemanyagok

Itthon is népszerűek a bioüzemanyagok

Az Európai Unió irányelvei szerint Magyarországon 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányának el kell érnie a 13 százalékot. Nem hivatalos adatok szerint a hazai forgalomban lévő autók közel 10%-a bioetanollal üzemel és hónapról hónapra, mérhetően nő az alternatív megoldásokat alkalmazó autósok száma. A keményítő és cukortartalmú növényekből előállított E85-t, vagy más néven bioetanol amellett, hogy környezetkímélő, egy kiváló minőségű, 106-os oktánszámú üzemanyag.


Üzemanyagcella

Üzemanyag cella

Az üzemanyagcellák az elemekhez hasonlóan vegyi reakciókkal közvetlenül elektromosságot állítanak elő, a különbség az, hogy míg az elemeket kifogytuk után el kell dobni, az üzemanyagcella mindaddig üzemel, amíg üzemanyagot töltünk bele. A szerkezet alapegysége két elektródából áll, egy elektrolit köré szendvicsszerűen préselve. Az anódon hidrogén, míg a katódon oxigén halad át. Katalizátor segítségével a hidrogénmolekulák protonokra és elektronokra bomlanak. A protonok keresztüláramlanak az elektroliton.
Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.
Tartalom átvétel