alternatív energia

alternativenergia.hir.ma

Az alternatív energia: olyan tiszta, azaz zöld energia, melyet a természet jelenségéinek kölcsönhatásaiból nyerhetünk ki. Ilyen alternatív energia a vízenergia, a szélenergia, a napenergia és a geotermikus energia is.

Az http://alternativenergia.hir.ma oldal a környezettudatos, zöld életmód népszerűsítésre törekszik. A megújuló-, és az alternatív energia világából tesz közzé rendszeresen híreket, érdekességeket és hasznos tippeket.


Megújuló energia alapú fűtési rendszerek, és biomassza alapú energiahordozók alkalmazása a mindennapokban

Megújuló energia alapú fűtési rendszerek, és biomassza  alapú energiahordozók

Bár napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk a bioenergia, megújuló energiahordozók, fenntartható fejlődés fogalmakkal, és mindenkinek van fogalma róla, hogy mi mit is jelent, igazából sokkal nagyobb teret, jelentőséget és lehetőséget kellene biztosítani ezen energiahordozók valós, életszerű megismertetésére minél szélesebb körökben.

Ez ügyben kívánt nyitni a szélesebb tömegek felé a Veszprém megyei Jákófa Kft. és Jákóenergetika Kft. “Megújuló energia alapú fűtési rendszerek és biomassza alapú energiahordozók alkalmazása a mindennapokban” nyílt napok megrendezése által.


Szabadegyetem programsorozat - megújuló energiaforrások

Szabadegyetem programsorozat - megújuló energiaforrások

A gödöllői Szent István Egyetemen működő Klímairoda az EU Elnökség jegyében Szabadegyetem programsorozatot hirdet. Az ingyenes
Szabadegyetem programok 8 előadásból állnak, a soron következő előadás 2011 márc. 11.

Az előadások témái megújuló energiaforrások és azok felhasználása (szél, geotermikus, nap, víz), a klímaváltozás hatása a gazdaságra és a társadalomra, energianövények, emisszió-kereskedelem, karbon tőzsde, low-carbon life style.

A létrehozók: http://www.klimairoda.hu

Regisztráció:
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGpEU1lNQXkzeF9keVRDN0o...


A megújuló energiák alkalmazási lehetőségeiről

Dr. Kiss Tibor - Pécsi Egyetem
A megújuló energiák alkalmazási lehetőségeiről 1- 2 - 3. rész


Atomenergia - átok vagy áldás

Európában és Magyarországon is felértékelődött az atomenergia szerepe az utóbbi években, amit jelez az is, hogy hazánkban minden politikai erő elkötelezett az atomenergia-gazdálkodás fejlesztésében – mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerdán egy debreceni konferencián az MTI-nek.

Szavai szerint Európában jelentős hozzáállásbeli változás tapasztalható az atomenergiával kapcsolatban: a tendencia az, hogy meghosszabbítják az atomerőművek működési idejét vagy újak üzembe helyezését fontolgatják. Ennek az az oka, hogy az atomenergia felel meg leginkább a fenntarthatóság és környezetvédelem, a költséghatékonyság és az energiabiztonság kritériumainak – emelte ki a szakember.

„Németország, Belgium és Svédország korábban elkötelezte magát abban, hogy leépíti atomerőműveit, de ezen döntéseiket felülvizsgálták. Egy sor további országban – például Lengyelországban és Olaszországban –, ahol korábban nem támogatták az atomenergia használatát, most atomerőművek építését fontolgatják” – mondta. Magyarországról szólva megjegyezte, hogy a paksi atomerőműben egy kisebb előadóterem méretű tárolóban két évre elegendő fűtőanyagot tárolnak, ami például egy szén vagy gáztüzelésű erőműnél elképzelhetetlen lenne.

További fontos szempontként említette az energiahordozó árát: „míg az atomerőmű által előállított energia árának mindössze 5 százalékát teszi ki az urán ára, addig egy gázüzemű erőműnél az energiahordozó az ár 80 százalékát is jelentheti. Az így előállított energia ára ezért rendkívül kitett az energiahordozó áringadozásainak, ahogy ezt a gáznál folyamatosan érezzük is” – fogalmazott. A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos felvetésre a főigazgató úgy válaszolt: a politika széles konszenzussal zöld jelzést adott a bővítésnek, zajlik az előkészítés.

Az OAH és partnerei által közösen szervezett tematikus konferencián adja közre az atomenergiával kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A szervezők célja az, hogy az emberek közvetlenül szerezhessenek ismereteket az atomenergiáról, és ezzel együtt növeljék a természettudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében. Az előadások a délelőtt folyamán zsúfolásig megtelt előadótermekben folytak, többségében gimnazisták előtt.

Forrás: MTI


Az energiatárolás új módja - a jég

Az energiatárolás új módja

Napjainkban, a klímaváltozás árnyékában egyre inkább növekszik az igény a megújuló energiák, mint például a szélenergia hasznosítására. A zöld energiák többségével azonban az a legfőbb probléma, hogy - ellentétben a fosszilis tüzelőanyagokra épülő erőművekkel - rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtanak, olykor a kelleténél több, máskor kevesebb energiát állítanak elő. Előbbi esetben a termelt plusz energia elveszik, míg az utóbbi esetben a fennmaradó hányadot egyéb, hagyományos forrásokból kell fedezni. A legsürgetőbb feladat tehát az alternatív, például a szélenergia tárolásának megoldása.


Testközelben a megújuló energia Budapesten

Testközelben a megújuló energia Budapesten

2010. május 27-29. között negyedik alkalommal nyílik meg a RENEXPO® Central Europe, a közép-európai régió legnagyobb megújulóenergia-ipari kiállítása és vására a kőbányai Vásárvárosban, 3500 négyzetméteren. A háromnapos kiállítás és kongresszus a helyben megtermelt zöldenergia felhasználására és betáplálására, valamint az innovatív, például hidrogéncella alapú technológiákkal és az intelligens hálózati modellekkel kapcsolatos ismeretek megosztására fókuszál.
Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.
Tartalom átvétel