napkollektor

Fotovillamos rendszerek

A mai napkollektoroknál már léteznek sokkal jobb hatásfokú rendszerek is ilyen a : fotovillamos napkollektoros rendszer.

A foto villamos effektuson alapuló eljárásokkal a Nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakíthatjuk. Az első, szilícium alapanyagú félvezető napelem 1953-ban készült, hatásfoka 6% körüli volt. A napelemek fejlődése azóta töretlen, igen komoly erőfeszítések történnek a hatásfok növelésére és a gyártási költségek csökkentésére. Ennek az az elsődleges oka, hogy a villamos energia előnyös, mivel bármely más energiaformába átalakítható.


Napkollektor rendszer a tulajdonos szemével

Egy átlagos háztartás esetében, (családi ház) körülbelül 10-15 év a megtérülése a befektetésnek. A napkollektor hosszútávon és megbízhatóan működnek.

A melegvíz-termelő napkollektoros rendszerek legfontosabb eleme maga a napkollektor. Ahhoz azonban, hogy a rendszer jól és jó hatásfokkal működjön, szükséges, hogy a többi elemet is gondosan válasszuk ki.

A napkollektor rendszer megvalósítása épületgépészeti tevékenység, a szerelési munkálatok hasonlóak a fűtés- és vízvezeték-szerelési munkákhoz. A felhasznált szerkezeti és szerelési anyagok többsége is megegyezik az ott alkalmazottakkal. Néhány különleges szempont azonban eltérő, melyeket fokozottan figyelembe kell venni.


Napenergia hasznosítás - napkollektoros rendszerekkel

Napenergia hasznosítás - napkollektoros rendszerekkel

A napenergia hasznosításának legáltalánosabban elterjedt módja a napkollektoros rendszerek alkalmazása, amely során a Napból érkező rövidhullámú sugárzás egy megfelelően kialakított elnyelő felületen hővé alakul, és valamilyen hőszállító közeg felé átadódik. A napkollektoros rendszereknél — a felépítést és a hatékonyságot is figyelembe véve — a megoldások széles skálájával találkozhatunk.

A legtöbb napkollektoros rendszer az alábbi főbb részekből épül fel:


Termotechnika szótár

Termotechnika lexikon

Abszorber
Az abszorber a napkollektor azon része, ami felfogja (abszorbeálja) és hővé alakítja a beeső napsugárzást.

Abszorpció
Az abszorpció azt adja meg, hogy az abszorber-felületet ért sugárzásnak hány százaléka alakul át hővé.

Alacsony hőmérsékletű kazán
Lásd hagyományos technika. Ugyanolyan, mint a hagyományos készülék.

Átfolyós vízmelegítés elve
Olyan vízmelegítési eljárás, amelynél a víz átfolyik a készüléken és felmelegszik.

COP


A napkollektor

Napkollektor

A napkollektor olyan épületgépészeti berendezés, mely napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát.

 


Cikk beküldés
Tisztelt Látogató, küldjön cikket és ossza meg gondolatait a többi olvasóval.
Tartalom átvétel
Alternatív energia hírcsatorna - iratkozzon fel rá !